Info

De naam Acajou werd zorgvuldig uitgekozen omdat het een dubbele betekenis heeft.

Enerzijds is er de warme mahoniekleur die symbool staat voor de warme huiselijke sfeer die deze boetiek uitstraalt.

Anderzijds is er de betekenis uit het oude vissersleven die een verwijzing maakt naar de vissers- en jachthaven vlakbij. Vroeger werden de zeilen getaand, of ingewreven om verrotting van de stof tegen te gaan. Het tanen gebeurde met een aftreksel van eikenschors dat een conserverende bruine verfstof afgaf. De katoenen zeilen kregen bij deze behandeling niet alleen een langere levensduur, maar de vezels trokken ook dicht zodat er minder wind doorheen het zeil kon waaien. Daardoor bekwamen de oude katoenen zeilen deze typische acajoukleur.

Blankenberge

Via onderstaande links kan u heel wat meer terug vinden over Blankenberge.

Waterstanden Blankenberge

Meteo Blankenberge

Evenementen Blankenberge

Havenactiviteiten

Tot in het midden van de 19de eeuw leefde de Blankenbergse bevolking uitsluitend van de zeevisserij. Vissers gebruikten daarvoor open platte schuiten die ze aan de voet van het duin lieten stranden.

Door toename en uitbreiding van de schuiten doorheen de tijd was er een noodzaak aan een schuilhaven. De vissers pleitten hiervoor met een schrijven en na lange tijd werd hun aanvraag goedgekeurd; in 1863 startten de werken tot oprichting van een volledige havenstructuur (staketsels, vuurtoren, spuikom, kaaimuren) en in 1871 werden ze voltooid.

WO II veroorzaakte het verkwijnen van de Blankenbergse visserij en vanaf 1955 werd de vissershaven tot jachthaven omgebouwd. In 2004 was er een uitbreiding van de jachthaven verder naar het westen: momenteel zijn er circa 1000 ligplaatsen ter beschikking.

Ook werd de aanblik van de jachthaven verfrist: een wandelpad met zitbankjes en verlichting vanuit de oude havenkom tot aan de vuurtoren.

1249b57edac8b02cbb24fc4b992ce82f